زنجیره توزیع کالاهای سلامت باید شفاف و نظام مند باشد

سید علی فاطمی؛ نائب رئیس انجمن داروسازان ایران

مقدمه مصاحبه

امروزه یکی از مهم ترین دغدغه های دولت و مردم ، وجود کالاهای بی کیفیت و تقلبی در جامعه است. این مسئله زمانی جدی تر می شود که پای سلامت در میان باشد.
دارو، غذا، فرآورده های بهداشتی و لوازم پزشکی از مهم ترین کالاهایی هستند که به طور مستقیم روی سلامت آحاد جامعه تاثیر می گذارند؛ به همین دلیل در همه جای دنیا روی زنجیره تامین این کالاها (از تولید مواد اولیه، ساخت آنها تا تحویل به مصرف کننده) نظارت زیادی انجام می شود.

در کشور ما این کنترل ها از دیرباز روی فرآورده های دارویی اعمال می شود ولی آنچنان که لازم است روی سایر کالاهای سلامت وجود ندارد. یکی از مثل هایی که می توان در این ارائه کرد، ماجرای سال گذشته کیک ها و بیسکویت های آلوده است که در سطح بسیار وسیع در کشور توزیع شدند و امکان ردیابی منشاء آنها وجود نداشت. همین مشکل در رابطه با سایر کالاهای سلامت از جمله لوازم پزشکی وجود دارد. مثلا در بحث توزیع ایمپلنت های تقلبی که چندی پیش مطرح شد و جنجال بزرگی ایجاد کرد، اگر نظام توزیع شفاف و قابل رصد در این حوزه وجود داشت، قطعا خیلی سریع تر تخلفات، آشکار می شدند و خسارات کمتری به مردم تحمیل می شد.

وقتی نظام توزیع، دقیق و قابل رصد شود، قطعا گره گشایی از معضلاتی از قبیل قاچاق معکوس کالا نیز راحت تر صورت می گیرد. ضمن اینکه، بحث گردآوری آمار و اطلاعات برای برنامه ریزی های کلان کشور نیز سهل تر و نظام مند تر می شود.
علاوه بر مباحث بالا، موضوع توزیع هدفمند نیزحائز اهمیت است. توجه به این نکته ضروری است که معمولا مش

کلات زنجیره توزیع، در مواقعی که کشور با کمبود مواجه می شود، برجسته تر می شود و بهمین دلیل باید نظام توزیع به شکلی در کشور پیاده سازی شود که قابلیت و توانایی مواجه با کمبودها و مدیریت آن را داشته باشد. به طور مثال در زمانی که کشور با شیوع کرونا مواجه شد، شبکه توزیع ماسک و الکل و سایر اقلام مشابه، به جای اینکه به صورت یک شبکه نظام مند و شفاف عمل کند، به صورت بنکداری عمل کرد. داروخانه ها مهم ترین محل عرضه بسیاری از کالاهای سلامت (داروها، فرآورده های طبیعی، مکمل های غذایی، محصولات بهداشتی و آرایشی و لوازم پزشکی مصرفی) هستند که مردم به آنها برای خرید کالاهای اصل و ایمن اطمینان دارند؛ لذا خیلی اهمیت دارد که داروخانه ها کالاهای مورد نیازشان را از سیستم توزیع مطمئن دریافت کنند ولی شرط اساسی آن، این است که پیش از این، چنین شبکه ی توزیع نظام مندی، شکل گرفته باشد. یکی از اقدامات ارزشمندی که اخیرا در سازمان غذا و دارو در حال انجام است، قانون مند کردن توزیع و عرضه کالاهای سلامت است.

در این راستا آئین نامه تاسیس و فعالیت شرکت های پخش فرآورده های سلامت تدوین شده است تا نظارت ها بر زنجیره تامین این کالاها بیش از گذشته تقویت شود. تاکنون طی جلساتی نظرات ذی نفعان مختلف در فرآیندهای توزیع و عرضه کالاهای سلامت اخذ شده و امیدواریم که با تصویب نهایی و اجرای این آئین نامه، شاهد قطع عرضه کالاهای سلامت غیرمجاز و تقلبی و همچنین حفظ کیفیت این کالاها در فرآیندهای توزیع و انبارش در شرکت های پخش باشیم.

مطالب مرتبط

نظرات بسته شده است.