جزئیات واکسیناسیون کادر درمان بخش خصوصی/ آغاز تزریق واکسن آسترازنکا از پنجشنبه

به گزارش خبرنگار درمان یاب، دکتر علی تاجرنیا، معاون توسعه منابع و مدیریت سازمان نظام پزشکی در نشست خبری امروز با بیان اینکه واکسیناسیون، نگرانی های ناشی از امواج کرونا در کشور را کاهش می دهد، اظهار داشت: تولید واکسن کرونا در کشور بدون شک برگ دیگری بر افتخارات کشور است و این سازمان نیز حامی تولید داخل است؛ اما اهمیت زود واکسینه شدن کادر درمان و مردم، سازمان نظام پزشکی را بر این وا داشت که واردات واکسن را هم پیگیری کند تا شرایط کشور زودتر به حالت عادی برگردد.

وی افزود: وزارت بهداشت دستورالعمل واکسیناسیون کرونا را در ۴ فاز ارائه کرده است که در فاز ۱ مربوط به واکسیناسیون کادر درمان و بیماران خاص پرداخته است اما شاکله اصلی فاز ۱، واکسیناسیون کادر درمان است. البته مطابق ردیف بندی، وقتی صحبت از کادر درمان می کنیم به معنای فقط “پزشک” بودن نیست بلکه تمامی کارکنان نظام سلامت است. به گونه ای که در فاز اول اولین گروه کادر درمان فعال در بخشICU و خدمه بخش مراقبت های ویژه در بیمارستان‌های پذیرش کننده بیماران کرونایی در اولویت تزریق واکسن قرار دارند.

دکتر تاجرنیا ادامه داد: از آنجایی که اطلاعات بخش خصوصی در اختیار سازمان نظام پزشکی است، سازمان نظام پزشکی با توافقی که با وزارت بهداشت انجام داد، متولی واکسیناسیون کادر درمان بخش خصوصی بر طبق پروتکل ابلاغی وزارت بهداشت، شد.

تاجرنیا با اشاره به اینکه در نوبت اول، افراد بالای ۵۰ سال واکسینه می شوند، توضیح داد: در مرحله اول ۴۵ هزار دوز واکسن کرونا از برند اسپوتنیک وی به سازمان نظام پزشکی اختصاص داده شد که از این میزان، تعداد ۳۰ هزار و ۵۰۰ دوز در اختیار شهرستان ها و ۱۴ هزار و ۵۰۰ دوز در اختیار همکاران عضو این سازمان در تهران قرار گرفت.

وی یادآور شد که طبق آمار تعداد افراد بالای ۵۰ سال، بیش از این میزان و نزدیک به دو برابر است اما چون برخی از ازنی افراد در بیمارستان ها نیز واکسن دریافت کرده بودند، این میزان ممکن است کافی باشد.

دکتر تاجرنیا تصریح کرد: تا امروز به جز یکی دو استان مانند خوزستان، تقریباً واکسیناسیون همکاران بالای ۵۰ سال به اتمام رسیده است. در تهران ۱۶ بیمارستان خصوصی برای واکسیناسیون اعلام آمادگی کردند. امروز روز ششم واکسیناسیون آغاز شد که احتمال می رود واکسیناسیون ۱۴ هزار و ۵۰۰ نفر به پایان برسد و بدین ترتیب واکسیناسیون اعضای سازمان نظام پزشکی بالای ۵۰ سال در کشور به اتمام برسد.

تاجرنیا با تشریح ادامه جزئیات این توافق گفت: در مرحله بعد ۱۱۰ هزار دوز واکسن آسترازنکا به نظام پزشکی تخصیص خواهد یافت که با توجه به ارزیابی ها، برای اعضای زیر ۵۰ سال تزریق خواهد شد. با اتمام این مرحله از واکسیناسیون، فردا را استراحت داریم و به محض دریافت واکسن تا آغاز واکسیناسیون ۲۴ ساعت زمان نیاز خواهیم داشت؛ بنابراین، اگر ۱۱۰ هزار دوز واکسن آسترازنکا فردا در اختیار سازمان نظام پزشکی قرار بگیرد، پیش‌بینی می‌کنیم با هماهنگی های صورت گرفته، واکسیناسیون افراد زیر ۵۰ سال با واکسن آسترازنکا با رعایت اولویت تزریق از روز پنجشنبه آغاز ‌شود.

تاجرنیا تصریح کرد: تا به امروز ۱۱ هزار و ۵۰۰ دوز واکسن تزریق شده و فقط ۳۰۰۰ واکسن در تهران باقی مانده که پیش‌بینی می شود که بخش عمده‌ای از آن‌ امروز تزریق خواهد شد.

معاون توسعه منابع و مدیریت سازمان نظام پزشکی در خصوص عوارض واکسن های تزریق شده گفت: تا به امروز که مرحله اول به پایان می رسد، از سوی زیرمجموعه های نظام پزشکی عارضه ای از واکسیناسیون گزارش نشده است. هرچند واکسیناسیون در بیمارستان های خصوصی با نظارت دانشگاه های علوم پزشکی انجام شد که در صورت بروز عارضه ناگهانی امکانات درمانی لازم در اختیار باشد و بتوانیم سریعا مدیریت کنیم.

وی در خصوص اجباری یا اختیاری بودن واکسینه شدن نیز گفت: واکسن زدن قطعا اختیاری است و اجباری در تزریق واکسن نیست. برخی اصلا برای واکسیناسیون مراجعه نکردند. همچنین عده ای از اعضا می گفتند که سهمیه ما را به مادر یا همسرمان تزریق کنید اما این واکسنها اختصاصی کادر درمان است و مال مختص سازمان نظام پزشکی نیست. دولت هم برای صیانت از سلامت، در وهله اول حفاظت از کادر درمان را اولویت قرار داده است؛ اما بطور کلی درصد کمی از واکسیناسیون امتناع ورزیدند.

تاجرنیا درباره واردات واکسن از سوی بخش خصوصی نیز توضیح داد: با توجه به حواشی ای که پیرامون واکسن کرونا و همچنین سهمیه‌بندی های کوواکس، تولیدکنندگان واکسن دنیا خیلی با بخش خصوصی تعامل نمی کردند و بیشتر سعی داشتند کار را با دولت‌ها پیش برند؛ به همین دلیل بخش خصوصی در واردات واکسن خیلی موفق نبود. وزارت بهداشت هم بدلیل حساسیت‌های موجود، دستورالعمل های خاص خودش را داشت، اما اکنون که همه به این نتیجه رسیدند که اصل واکسیناسیون مهم ترین مسئله است، وزارت بهداشت واردات را آزاد کرد و اکنون مجموعه‌های مختلفی این کار را دنبال می‌کنند.

شرکت‌های مختلفی بودند که به سازمان غذا و دارو سفارش خود را اعلام کردند. تاکنون بالغ بر ۱۰ شرکت هم به سازمان نظام پزشکی مراجعه داشتند و هر یک بین ۱ تا ۵ میلیون سفارش داشتند که می‌خواستند از سوی سازمان مورد حمایت قرار گیرند.

علی تاجرنیا در پاسخ به خبرنگار درمان یاب در خصوص واکسیناسیون داروسازان بر علیه کرونا گفت: ما در اولویت اولی که برای افراد بالای ۵۰ سال داشتیم، هیچ تفاوتی بین اعضای سازمان نظام پزشکی در کشور نداشتیم. اگرچه در پروتکل وزارت بهداشت در مورد خود گروه های پزشکی هم ما یک اولویت بندی داریم که پزشکان عمومی، عفونی، داخلی، دندانپزشکان قرار دارند و داروسازان در اولویت های بعدی علوم آزمایشگاهی قرار دارند اما با این حال، با براوردی که از میزان افراد بالای 50 سال داشتیم، در نوبت اول هیچ تفاوتی بین مجموعه و رشته های پزشکی نبوده و کلیه اعضای سازمان نظام پزشکی که به نوعی با بیماران کرونایی ارتباط دارند مشمول دریافت واکسن شدند. بر این اساس هر داروساز بالای ۵۰ سالی که در کشور است واکسیناسیون برای او انجام شده است.

تاجرنیا در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار درمان یاب درباره محدودیت ها در تزریق واکسن آسترازنکا و عوارض لخته شدن خون پس از تزریق این واکسن، گفت: آنچه که امروز اولویت اصلی ما است، این است که هر نوع واکسنی که داریم را بزنیم زیرا اصل واکسن زدن بسیار مهم است. یک مسئله مهم دیگر این است که شرایط موجودمان چگونه است. ما در حوزه واکسن، نه فقط در ایران بلکه در بسیاری از کشورها اصلا در شرایط انتخاب نیستیم. در این خصوص، ممکن است که نقدهایی به دستورالعمل وجود داشته باشد، اما ما به نوعی هماهنگ و همراه با دستورالعمل‌های وزارت بهداشت هستیم. پارت اول اختصاصی به بخش خصوصی توسط مدیر مرکز بیماریهای واگیر نوشته شده، تزریق این واکسن صرفا برای افراد بالای ۵۰ سال است و طبیعتا ما باید طبق آن اقدام می‌کردیم. پارت دوم واکسنی که وارد ‌شده، آسترازنکا است. بخشی از این مسائل که به لحاظ علمی مطرح می شود تابع زمان است. روزهای اولی که واکسن اسپوتنیک وارد شد، خیلی از چهره های معتبر علمی از تزریق آن خودداری می کردند اما امروز به گونه ای شده که می گویند فقط واکسن اسپوتنیک می زنیم. اگر ما مقدور بود که ۲۰۰ هزار دوز اسپوتنیک داشته باشیم، ترجیح می‌دادیم که واردات آن را دنبال کنیم، اما باید بر اساس مقدورات اقدام کنیم. البته آسترازنکا هم واکسن بسیار معتبری است و تازگی به حوزه واکسن سازی نپیوسته است. در هر صورت سیاست کلی و اولویت اصلی سازمان نظام پزشکی واکسینه شدن کادر درمان است.

وی ادامه داد: پیش‌بینی می‌کنیم که تزریق واکسن آسترازنکا در مرحله دوم برای افراد زیر ۴۵ سال سازمان، در عرض کمتر از ۱۰ روز به همه اعضای سازمان انجام شود که منوط به تخصیص‌ به موقع است. تقریبا نزدیک به یک سوم اعضای سازمان افراد بالای ۵۰ سال هستند. ۲.۱ دهم افراد هم کادر درمان زیر ۵۰ درصد هستند. بالای ۵۰ ساله‌های ما ۹۸ هزار نفر بودند که از آنجایی که عمده آن‌ها در استخدام دولت هستند، میزان کمتری در سازمان به آن‌ها تخصیص دادیم و احساس می کنیم در سنین زیر 50 سال نیاز ما بیشتر خواهد بود.

مطالب مرتبط

نظرات بسته شده است.