برای بخش خصوصی رمقی باقی نمانده که واکسن تهیه کند

رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی با انتقاد از عملکرد دولت برای تامین واکسن کرونا گفت: دولت در تهیه و تدارک واکسن عاجز شده و وقت طلایی رو کشته و حالا به بخش خصوصی روی آورده و احتمالا به زودی کوتاهی های خودش را به گردن بخش خصوصی خواهد انداخت.

دکتر محمود نجفی عرب در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار درمان یاب در مورد امکان و سرعت تدارک واکسن کووید۱۹ توسط بخش خصوصی گفت: واقعیت این است که دولت هر کاری که خودش دوست داشت انجام داد و حالا که در تهیه و تدارک واکسن عاجز شده و وقت طلایی رو کشته، به بخش خصوصی روی آورده و احتمالا به زودی کوتاهی های خودش را به گردن بخش خصوصی خواهد انداخت.

وی توضیح داد: اولا تدارکات واکسن کووید در دنیا امریست دولتی. یعنی اصولا دولت ها با شرکت های تولید کننده واکسن از ده ماه قبل وارد مذاکره و پیش خرید شدند.

به طور مثال در همان زمان شرکت های خصوصی تلاش کردند با شرکت های چینی که در تولید واکسن پیشرو بودند وارد مذاکره شوند که همه شرکتهای چینی گفتند فقط به دولت یا موسسات مورد تایید دولت واکسن می فروشند.

دکتر نجفی عرب ادامه داد: متاسفانه در همان زمان وزارت بهداشت و دیگر مسئولین دولتی نه خودشان تلاشی کردند که قرارداد پیش خرید امضا کنند و نه هیچ شرکت خصوصی که اهلیت داشته باشد را تایید نکردند.

وی تصریح کرد: ماهها گذشت و تولید همه تولید کنندگان واکسن حتی چینی و هندی پیش خرید شد اما وزارت بهداشت نتوانست یا نخواست که وارد معامله ای جدی شود. حالا هم که به شرکتهای خصوصی از سر ناچاری اجازه واردات داده شده آنها دو مشکل اساسی دارند:

یکی آنکه در این چند سال اخیر وزارت بهداشت با سیاستهای خود تا میتوانست آنها را ضعیف و ناتوان کرد. سطح تجاری و همکاری نمایندگان رسمی با کمپانی های سازنده واکسن در این چهار سال اخیر با سیاست های انقباضی و تحریم های ظالمانه به قدری کاهش یافته که متاسفانه بازار ایران برای آنها اولویت ندارد. خیلی از انها دفاتر رسمی خودشان را تعطیل کردند و کارمندانشان را اخراج کردند. پس نمیتوان انتظار داشت نسبت به دیگر کشورها که رابطه تجاری مناسبی دارند اولویت بدهند.

ثانیا الان برای سفارش گذاری دیر شده و شرکتها به هر سازنده ای مراجعه می کنند، آنها تا چند ماه دیگر موجودی مناسبی برای تحویل به ایران ندارند.

رییس کمیسیون اقتصاد سلامت در پایان اظهار داشت: از یک سال قبل مشخص بود که ایران حداقل به ۱۰۰ میلیون دوز واکسن نیاز دارد. معلوم بود که تولید داخل، علی رغم دانش و توانمندی برتر واکسن سازی نسبت به بسیاری از کشورهای دیگر ، نمی تواند چنین ظرفیتی را داشته باشد. اگر از همان موقع با بخش خصوصی تعامل و همفکری می شد، الان وضعیت بهتری داشتیم؛ اما متاسفانه فرصت سوزی کردیم و این دور باطل فرصت سوزی هنوز ادامه دارد.

مطالب مرتبط

نظرات بسته شده است.