اما و اگرهای حذف ارز دولتی دارو/ احوالات GMP شرکت های دارویی

مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو در رابطه با سه موضوع تک نرخی کردن ارز دارو، آخرین وضعیت از فهرست دارویی و وضعیت GMP کارخانجات دارویی به گفتگوی اختصاصی با خبرنگار درمان یاب پرداخت.

صاحبان صنعت دارو از اختصاص ارز سوبسیدی به دارو گلایه مند هستند و معتقدند تخصیص این ارز به صنعت دارو با وقفه و دشواری صورت می گیرد و باید نرخ ارز دارو تک نرخی شود، نظر شما در این رابطه چیست؟

نرخ ارز دارو باید ثابت باشد و از این جهت، ارز 4200 تومانی خوب است اما از جهت اختلافی که این ارز با ارز نیمایی دارد، فساد زیادی در این شکاف جای گرفته و برای ما مشکلات و چالش ایجاد می کند.

به طور کلی سیاست ما این است که از طرفی قیمت را برای مصرف کننده ثابت و پایین نگه داریم و از طرفی هم، ارز را برای صنعت دارو تامین کنیم.

متاسفانه تا امروز حدود 9 ماه است که روپیه و یوآن برای واردکنندگان مواد اولیه و اینترمدیت ها تامین نشده است و اگر این روند ادامه دار باشد باید به سمت نیمایی کردن نرخ ارز برویم؛ در صورتیکه اگر ارز بطور مستمر و ثابت تامین می شد، به سمت این کار نمی رفتیم.

هرچند که سیاست دولت و بانک مرکزی این است که بتوانند این ارز را تامین کنند اما بانک مرکزی در این روند به مشکل خورده است.

این جای نگرانی وجود دارد که اگر ارز به مقدار کافی برای واردات مواد اولیه نباشد، به نحوی که منجر به کمبود شود، قطعا به این سمت می رویم که نرخ ارز برخی از مواد اولیه ها را نیمایی کنیم؛ هرچند همچنان تلاش می کنیم که بانک مرکزی سهمیه ارزی تخصیص یافته به دارو را به ما اختصاص دهد.

در ادامه اگر سازمان های بیمه گر بپذیرند و متعهد شوند که پوشش مابه التفاوت نرخ ارز را به درستی انجام دهند، کاملا موافقیم که این تغییر نرخ ارز صورت بگیرد و این “اگر” شرط لازم برای این کار است.

دقت کنید که سازمان های بیمه گر زیر نظر ما نیستند و خودشان یک ارگان مستقل هستند که باید برای اینکار اقدام کنند و اینکه این الزام را چه کسی باید به وجود بیاورد، دولت باید فرزندان خود را کنار هم بگذارد و بگوید شما بپذیر، شما اجرا کن و ما امیدواریم این اتفاق زودتر به وقوع بپیوندد.

 

وضعیت کنونی فهرست دارویی و بازگشایی برای ورود مولکول به فهرست چگونه است؟

در مورد فهرست دارویی، اعضای آن به جناب وزیر معرفی شده اند و اگر ایشان لیست اعضا را تایید کنند، اولین جلسه شورای فهرست دارویی به زودی تشکیل می شود؛ البته فقط داروهای تولید داخل وارد فهرست خواهند شد.

 

در موضوع GMP این دید وجود دارد که برخی از کارخانجات داروسازی فاقد GMP هستند یا اینکه بدون برخورداری از اصول کافی، موفق به اخذ گواهیGMP می شوند. نظر شما در اینباره چیست؟

اول اینکه همه کارخانجات داروسازی ما بدلیل اینکه ما عضو PIC/S هستیم، حتما باید GMP داشته باشند و اگر کارخانه ای استانداردهای GMP را نداشته باشد، ما به آن گواهی GMP نمی دهیم و اجازه صادرات به آن شرکت نمی دهیم.

شرکت هایی نیز در این حوزه وجود دارند که GMP ندارند اما دارو تولید می کنند که البته محدودیت های زیادی دارند.

امروز شرکت هایی که GMP ندارند اجازه صادرات ندارند، اجازه توسعه محصول ندارند، پروانه هایشان تمدید نمی شود، قیمت پایین تری به محصولات آنها داده می شود و به این صورت کاری کرده ایم که به نفع شرکتها باشد که GMP اخذ کنند؛ چرا که عدم ارتقا به GMP برای شرکت ها زیان ده خواهد بود./ پایان پیام

مطالب مرتبط

نظرات بسته شده است.