آیین نامه تاسیس داروخانه ها در کمیسیون بهداشت مجلس بررسی شد

نشست کمیته دارو و غذای کمیسیون بهداشت با موضوع بررسی آیین نامه جدید تاسیس داروخانه ها با حضور اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و همچنین محمدرضا شانه ساز، رئیس سازمان غذا و دارو؛ حیدر محمدی، مدیرکل امور دارو؛ علیرضا رستمی، مدیرکل اداره امور داروخانه های سازمان غذا و دارو؛ عباس کبریایی زاده، رئیس مرکز تحقیقات مدیریت و اقتصاد دارو و اعضای هیات مدیره انجمن داروسازان برگزار گردید.

به گزارش درمان یاب، عبدالحسین روح الامینی، رئیس کمیته دارو و غذا کمیسیون بهداشت در این نشست اظهار داشت: وزیر بهداشت تاکید کرده اند که باید بر روی موضوع آیین نامه تاسیس داروخانه ها کار کارشناسی شود و ما جلساتی را برای بررسی آیین نامه جدید برگزار می کنیم و صاحب نظران نظرات خود را ارائه خواهند داد.

وی افزود: مواردی مانند موضوع رقابت و انحصار که در اصول 3 و 22 در قانون اساسی آمده و همچنین بحث ورود شورای رقابت در حوزه بهداشت و قانون تشکیل وزارت بهداشت، شاخص های ارزیابی در حوزه سلامت و موضوع جمعیت به تعداد داروساز و همچنین قانون اصل 44 تمامی این موارد باید در حیطه دخالت ها و وظایف روشن شود.

روح الامینی ادامه داد: باید اهداف آیین نامه باید تشریح شود. مبنای ما قانون اساسی، تشکیل وزارت بهداشت و اصل 44 است و نیاز است مسئولان مربوطه افزایش شاخص های سلامت و متغیرها، توزیع عادلانه و دسترسی ها، بحث نسبت داروساز به جمعیت، بیمارستان و صنعت و مقایسه با اروپا، آسیا و نحوه توزیع و جغرافیای توزیع و وضعیت موجود را مد نظر داشته باشند.

رئیس کمیته غذا و داروی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس اظهار داشت: در جلسه ای که با وزیر بهداشت داشتیم، ایشان به صورت شفاهی فرمودند اجرای آیین نامه تا بررسی بیشتر متوقف شود تا پس از انجام اقدامات کارشناسی بر روی آن، ابلاغ و اجرا شود.

 

آیین نامه جدید به خدمات رسانی بهتر و اشتغال قشر داروساز توجه دارد/ مناطق محروم از وجود داروساز بی بهره نمانند

در ادامه، همایون سامه یح نجف آبادی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان با تشکر از تدوین نسخه جدید آیین نامه تاسیس داروخانه ها گفت: این آیین نامه به خدمات رسانی بهتر و اشتغال قشر داروساز توجه دارد؛ البته هدف همه خدمت است و اینکه آیا این آیین نامه ممکن است مناطق محروم را از وجود داروساز خالی کند و همچنین آزاد شدن محدودیت مشکلی در تاسیس داروخانه ها ایجاد خواهد کرد، باید مورد توجه قرار گیرد.

وی ادامه داد: آیا سرازیر شدن تعداد زیادی داروساز موجب افزایش تخلفات خواهد شد؟ اگر فروش داروخانه ای مطلوب است، پخش کردن فروش این داروخانه ها ممکن است منجر به بروز مشکلاتی برای داروخانه شود و این موضوع ایجاد تخلفات را در پی ندارد؟ باید به این سوالات پاسخ داده شود.

 

دفاع رئیس سازمان غذا و دارو از آیین نامه تاسیس داروخانه

در ادامه این نشست، محمدرضا شانه ساز با تاکید بر تاثیر همکاری داروسازان در تاسیس داروخانه و ارائه خدمات دارویی گفت: هدف از این آیین نامه ارائه خدمات بهتر و توجه به توانایی علمی داروساز است، چرا که متاسفانه سیستم داروخانه داری تبدیل به مغازه داری شده است.

وی افزود: بحث درآمدزایی مناسب برای داروخانه ها و فروش خدمات مورد توجه است و آن چیزی که در دیوان عدالت به آن پرداخته می شد و همه ضوابط و مقررات که به اسم مانع تعریف می شود، برداشته خواهد شد. ما آیین نامه را با کمک همکاران تهیه و به وزیر برای امضا ارائه کردیم و به حوزه حقوقی برای اظهارنظر ارسال کردیم. مبانی جدیدی را تعریف کردیم و با استفاده از نظر 6 حقوقدان کاملا بی طرف و با توجه به منافع سلامت و مردم این آیین نامه تهیه و تنظیم شد؛ جلسات متعددی را برای بررسی آن داشتیم، ایراداتی گرفته شد، و در نهایت به ایین نامه حاضر رسیدیم.

وی ادامه داد: اگر 3 داروساز با هم همکاری کنند می توانند داروخانه ای را راه اندازی و این تعداد بیشتر داروساز، در ارائه خدمات دارویی موثرتر هستند. خدمت محوری توسط داروخانه ها را ایجاد کردیم و اگر رویکرد ارائه خدمات در داروخانه ها تغییر ندهیم، نمی توانیم در مورد حق فنی دفاعی داشته باشیم.

شانه ساز با انتقاد از اعتراضات انجمن داروسازان نسبت به آیین نامه تاسیس داروخانه گفت: مشخص شد که چه کسی شعار ارائه خدمات می دهد و خدمات چه کسانی پوششی بوده است! نمی توان گفت که این آیین نامه جای نقد ندارد و و مثل هر آیین نامه مواردی از آن هم با مشخص شدن ضعف ها و نواقص باید اصلاح شود.

 

هشدار سلام زاده نسبت به هجوم پراتیک ها به عرصه داروخانه با آیین نامه جدید تاسیس داروخانه

جمشید سلام زاده، رئیس انجمن داروسازان بالینی نیز که از دیگر اعضای حاضر در این جلسه بود گفت: همه ما صرف نظر از اینکه داروساز و وابسته به صنف داروسازی هستیم، باید با عقل و استدلال کارمان را پیش ببریم.

وی خطاب به نمایندگان حاضر در جلسه تصریح کرد: از منظر جایگاهی که شما به عنوان جایگاه مجلس و قانونگذاری دارید، باید به این موضوع ورود شود که آیا این موضوع منطبق بر عقل و استدلال است.

باید در بخش خدمات دارویی تجدیدنظر شود، نواقص قانونی نیاز به اصلاح دارد و باید در قوانین اصلاحاتی انجام و بازنگری شود.

سلام زاده افزود: این آیین نامه از چهار منظر می تواند مورد بررسی قرار گیرد و در رابطه با نحوه امتیازبندی شهرها دغدغه هایی وجود دارد. محور ارائه خدمات دارویی در این آیین نامه خوب است و به درستی، به آن ورود جدی شده و شاخص و امتیاز در نظر گرفته شده، عرصه خدمات از منظر اشتغال جدید هم در این آیین نامه دیده شده که مناسب است، البته واقعیت این است که پیش بینی این موارد در آیین نامه کفایت نمی کند و مجلس باید حمایت کند.

رئیس انجمن داروسازان بالینی تاکید کرد: الزامی بودن حضور داروساز به عنوان مسئول فنی در داروخانه باید جدی گرفته شود.

سلام زاده با بیان اینکه با شرایط این آیین نامه ممکن است سرمایه گذاران وارد عرصه شوند و داروخانه داران را برای دستیابی به اهداف و نیات خود وارد عرصه کنند و تبعاتی را در پی داشته باشد، تصریح کرد: بنابراین باید نواقص آیین نامه جدید به درستی شناسایی و رفع شود.

 

اجرای آیین نامه جدید به دولت بعدی موکول شود/ با آیین نامه جدید داروساز بدون داروخانه نخواهیم داشت

سید علی فاطمی، نایب رئیس انجمن داروسازان ایران با بیان اینکه این آیین نامه در بدترین زمان ابلاغ شد، اظهار داشت: در ماه های اخیر توفیقاتی در مسیر اصلاح رای دیوان عدالت به دست آمده بود که با ابلاغ این آیین نامه به آن آسیب خورد.

وی ادامه داد: نظر ما این است که اجرای این آیین نامه به دولت بعدی موکول شود. 50 درصد شهرهای شمالی زیر 50 هزار نفر هستند و داروسازان می توانند در این شهرها نسبت به راه اندازی داروخانه اقدام کنند و کافی است تنها یک سال در این حوزه فعالیت کرده باشند.

فاطمی تاکید کرد: پس از ابلاغ آیین نامه، جابجایی داروخانه‌ها افزایش یافته و با اجرای آن 30 تا 40 هزار داروخانه به تعداد داروخانه ها اضافه می شود و ما داروساز بدون داروخانه نخواهیم داشت، در حالی که قبلا می گفتند داروسازها بیکار هستند. در این رابطه نیاز است اجرای آیین نامه در شرایط فعلی متوقف شود، زیرا نقاط ضعف آن دیده نشده و نیاز است به نفع مناطق محروم باشد.-جگ

 

آیین نامه باید در اتاق های باز اصلاح شود

در ادامه این نشست، محمدباقر ضیا، رئیس انجمن داروسازان ایران خطاب به رئیس سازمان غذا و دارو گفت: در رابطه با اجرای آیین نامه به فرصت بیشتری نیاز است. ما نگفتیم که انحصارطلبی وجود داشته باشد و جوانان نباید فعالیت کنند، متاسفانه مسئول فنی داروخانه ای در زابل 3 سال است در تهران زندگی می کند.

وی خطاب به رئیس سازمان غذا و دارو گفت: انجمن داروسازان، خانه داروسازان است و یکصد سال سابقه دارد و نباید رئیس سازمان غذا و دارو این موضوع را مطرح کند که 13 هزار داروخانه دار، مغازه دار هستند و مغازه داری می کنند.

ضیا تصریح کرد: باید داروسازان را دریابیم و سیستم به شدت معیوب توزیع دارو اصلاح شود. ما دنبال انحصار نیستیم و باید اجازه داد این آیین نامه به درستی کارشناسی شود. تمامی تشکیلات غذا و دارو دارای ایراد است و داروساز در حلقه های معیوب این تشکیلات در حال از بین رفتن است. در نتیجه سیستم باید اصلاح شود و آیین نامه باید پشت درهای باز اصلاح شود.

 

چرا باید در تاسیس داروخانه محدودیت وجود داشته باشد؟

در این نشست همچنین حیدر محمدی، مدیر کل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو با اشاره به نکات مثبت آیین نامه تاسیس داروخانه گفت: 3500 امضا در حمایت از این آیین نامه داشتیم که به دست ما رسیده و نیاز بود در این نشست موافقان هم دعوت شوند. نکات مثبتی در آیین نامه وجود دارد. برای مثال اخذ گواهی تشخیص سلامت موسس برای بُعد نظارتی مفید است.

وی با طرح این سوال که چرا باید در تاسیس داروخانه محدودیت وجود داشته باشد، گفت: این آیین نامه در راستای حمایت از محرومان است نه سرمایه داران.

محمدی تصریح کرد: خدمت محور شدن آیین نامه، سطح بندی خدمات دارویی و عرضه داروهای ارگانیک و ارتقای جایگاه داروسازان بیمارستانی در این آیین نامه بهتر دیده شده است. در برخی از بیمارستان ها تنها یک داروساز با 500 تخت داریم و غیرداروساز نباید کار داروساز را انجام دهد.

 

چرا سهم داروخانه های دولتی، دائما افزایشی است؟

به گزارش درمان یاب، جلیل سعیدلو، دبیر انجمن داروسازان ایران در نشست بررسی آیین نامه تاسیس داروخانه در مجلس با انتقاد از اینکه بزرگترین انحصار مربوط به دولت است، گفت: همه چیز در اختیار سازمان غذا و دارو است.

وی افزود: باید به بخش خصوصی اجازه نفس کشیدن داد. اگر می خواهیم فضای را رقابتی کنیم، باید قیمت گذاری دارو برداشته شود. امروز هلال احمر بدون توجه به کمیسیون ماده 20 داروخانه راه اندازی می کند و هیچکس هم زورش به آنها نمی رسد.

سعیلو با بیان اینکه دسترسی به داروخانه بدون وجود دارو چه مفهومی دارد، گفت: چرا باید بیماران از شهرستان های محروم برای تهیه داروی مورد نیاز خود به تهران سفر کنند؟ متاسفانه داروخانه های دانشگاهی به محل درآمد تبدیل شده اند نه آموزش، در حالی که هدف اصلی آنها آموزش بوده است.

دبیر انجمن داروسازان ایران در پایان اظهار داشت: سیاست دارو انقباضی است، داروخانه در فضای سودآور می تواند فعالیت کند و بیمه پول ما را 6 تا 7 ماه نگه می دارد، این موضوع باید اصلاح شود. متاسفانه ما داروساز زندانی داریم که اغلب آنها جوان هستند.

 

خوب و بد آیین نامه جدید تاسیس داروخانه را ببینید

به گزارش درمان یاب، عباس کبریایی زاده، رئیس مرکز تحقیقات مدیریت و اقتصاد دارو در این نشست در مجلس با اشاره به نامه ای که در این خصوص از طرف مرکز تحقیقات مدیریت و اقتصاد دارو برای وزیر بهداشت ارسال شده، گفت: در قوانین بالادستی در 3 اصل دستیابی به شاخص های سلامت جزو اقدامات حاکمیتی و وظیفه دولت است و باید تلاش کنند محقق شود.

وی افزود: وضعیت خدماتی دارویی ما طی این سال ها رو به رشد بوده و امروزه سیاستگذاری و قانونگذاری تبدیل به علم شده است.

کبریایی زاده با اشاره به اینکه آیین نامه تاسیس داروخانه ها سیاستی عمومی است و در آن تحولات مثبت و منفی وجود دارد، گفت: غلبه جنبه های اقتصادی در یک بنگاه سلامت می تواند تبعات خاصی را در پی داشته باشد.

وی تصریح کرد: اگر به دنبال خصوصی سازی هستیم، این امر باید در تولید باشد نه واردات.

کبریایی زاده ادامه داد: آیین نامه تدوین شده از نظر بنیان ها و دیدگاه های کارشناسی، دیدگاه های خوبی دارد.

این داروساز فعال در صنعت دارو تصریح کرد: ما یک حلقه از حلقه های سلامت هستیم. اخذ نظر نظام پزشکی در آیین نامه ها مهم است، البته معتقدم زمان ابلاغ و تصمیم گیری نهایی در مورد آیین نامه زمان مناسبی نبود و حتما باید رفاه عمومی- اجتماعی و منافع بیمار در آن دیده شود. همچنین از داده های دانشگاهی در آن استفاده و بحث اقتصاد داروخانه ها پیش بینی شود.

رئیس مرکز تحقیقات مدیریت و اقتصاد دارو با هشدار نسبت به امکان سوءاستفاده به واسطه نسخه جدید آیین نامه تاسیس داروخانه تصریح کرد: سازمان غذا و دارو در این رابطه تکلیف خود را انجام داده و نیاز است اجرای آن به دولت آینده واگذار شود.

مطالب مرتبط

نظرات بسته شده است.