کرونا ماهیت “شتر گاو پلنگی” دارد/ یک ماه انتظار برای جواب مثبت یک دارو

وزیر بهداشت در جلسه کمیته علمی کشوری کووید19 گفت: ما نباید در سیاه چاله ای بیفتیم که از پیش ندیدیم و حق خطا نداریم. باید با آمادگی کامل به سمت رصد ویروس رویم و اولین تغییر را گزارش کنیم. ممکن است با تغییر موتاسیونی جدید مجبور شویم تصمیمات سنگین ملی بگیریم.

به گزارش خبرنگار درمان یاب، سعید نمکی در جلسه کمیته علمی کشوری مشورتی بیماری کووید۱۹، با اشاره به دستاوردهای کشور در مدیریت و کاهش موارد ابتلا به کرونا در فاز اول این بیماری، اظهار داشت: از همان اولین روزهای شیوع بیماری از همکارانم تقاضا کردم دور هم جمع شویم و در ستاد وزارتخانه مواردی را به اطلاع آنها رساندم. با توجه به شناخت علمی که در رابطه با رشته ام از شاخص های آنتی ژنتیک ویروس دیدم، کاملا مشخص بود با پدیده پیچیده جدیدی روبرو هستیم، این ویروس با اجدادش تفاوتهای ساختاری دارد و برخورد با آن برخورد ویژه ای است. همه باید چشم ها را لحظه به لحظه بازتر کنیم و برای مقابله با آن در آینده با مدلی متفاوت از قبلی برخورد کنیم.

وی افزود: به همکاران گفتم که کووید۱۹ ماهیت شتر گاو پلنگی دارد؛ به همین دلیل نیازمند همدلی و کمک ملی بودیم؛ در عرصه های برون بخشی و بین بخشی توانستیم وفاق ملی عظیمی را با لطف خدا، حمایت مقام معظم رهبری، رییس جمهور محترم، سایر دستگاه ها و بویژه همراهی مردم فراهم کنیم.

وی با تاکید بر لزوم استفاده از ظرفیت استان ها، افزود: ما نباید در تهران بنشینیم و برای مملکت تصمیم بگیریم؛ دانشمندان این مملکت همه در تهران نیستند؛ گرچه در سه دانشگاه علوم پزشکی تهران معلمان برجسته ای داریم، اما همه علم مملکت در تهران نیست و استفاده از ظرفیت استان ها بزرگترین هنرمندی در رسیدن به پاسخ خیلی از سوالها است.

وزیر بهداشت تاکید کرد: همه باید بدانیم که این ویروس، ویروسی است بسیار پیچیده و مدت ها بشریت باید با آن دست و پنجه نرم کند. باید خودمان را برای یک راه پرسنگلاخ پیچیده در آینده آماده کنیم. هر کس ادعا کند این ویروس را خوب شناخته و ادعا کند درمان بیماری را یافته و هر کس ادعا کند مدل های اپیدمیولوژیک او منطق بر واقعیت است و به بهترین بیماریابی و درمان رسیده و در آینده هم با همین روش ادامه دهد، به نظرم نشانه دانشمندی نیست و نشانه نوعی توهم است؛ چراکه ویروس به مراتب پیچیده است و نمی توان صد در صد درباره آن قضاوت کرد. بنابراین هر چه درباره این ویروس، داروی موثر بر آن و تغییرات و پروتکل های درمانی انتخاب شده آن و همچنین در رابطه با مدل های اپیدمیولوژیک می گویید با بگویید “احتمالا” و “تا امروز”.

وی تاکید کرد: تقاضای من از این تیم دانشمند این است که ضمن اتکا به یافته های خود در استانهای مختلف، هرگز فکر نکنند آنچه به دست آوردند بهترین و ماندگارترین روش و دستاوردی است که می توان به آن تکیه کرد. تعجب می کنم یک نفر می گوید دارویی پیدا کردم که صد در صد ویروس را ریشه کن کرده است؛ این ها حرفهای عالمانه و حکیمانه نیست، اهل علم و دانشگاه نباید این حرفها را به این صراحت بزند.

وی تاکید کرد: دانشمندان ما باید بدانند که این کار متعلق به یک رشته و یک تخصص نیست. این یک کار تیمی است و بدون یک کار مشترک تیمی امکان مدیریت بیماری نیست. بیماری کووید۱۹ دو فاز داشت؛ یک فاز ناشی از برخورد ویروس و یک فاز ناشی از برخورد سیستم ایمنی.

وی همچنین درباره ایمنی زایی ویروس گفت: در این زمینه خواهشم آن است که کار کنید. دنیا دارد به این موضوع می رسد که بعد از گذشت دو و نیم تا سه ماه از ابتلا، بعضی از آنتی بادی ها حتی یک بیست و سوم روزهای اول هم نیستند، ما واقعا چطور می توانیم به بخش ایمنی همورال در این بیماری فکر کنیم؟ ابتلای مجدد آیا عفونت مجددی است که بیمار ابتدا کاملا پی سی آرش سالم شده و بعد از سه ماه مجددا مبتلا شده یا ویروس قابلیت مخفی شدن در جاهایی دارد که پی سی آر منفی می شود و دوباره تکثیر می شود؟ هنوز در دنیا پاسخ واضحی برای آن نداریم.

وزیر بهداشت تاکید کرد: موتاسیون (جهش) ویروس را جدی بگیرید. خواهشم آن است که همکاران من نمونه های استانی را مرتب پیگیری کنند که آیا این همان ویروس ووهان است یا اتفاق جدیدی در آن می افتد. این پیام شما برای ما بسیار مهم است. ما باید بدانیم خودمان را برای چه شرایطی آماده کنیم. اگر ویروس در پاییز و زمستان به سمت خاموشی می رود باید بدانیم اگر هم به سمت چکشی می رود آن را هم باید بدانیم.

وی افزود: ما نباید در سیاه چاله ای بیفتیم که از پیش ندیدیم و حق خطا نداریم. باید با آمادگی کامل به سمت رصد ویروس رویم و اولین تغییر را گزارش کنیم. ممکن است با تغییر موتاسیونی جدید مجبور شویم تصمیمات سنگین ملی بگیریم.

وزیر بهداشت با تاکید بر لزوم استفاده از ظرفیت طب گیاهی، سنتی و آلترناتیو، گفت: باید طب گیاهی، سنتی و آلترناتیو مدیسین را مانند دنیا جدی بگیریم. نه با دم کرده و جوشانده شفابخش، خودمان را دست عطاری ها و شارلاتانیزم این قضیه بدهیم و نه باید این بحث علمی را کتمان کنیم که هربال مدیسین آلترناتیو به کمک درمان در همه دنیا آمده است. چینی ها هم از آن استفاده کرده اند. خواهشم این است که حتما همکاران دانشمند طب سنتی و طب گیاهی را کنار خود داشته باشید؛ کما اینکه اکنون هم تعدادی کلینیکال ترایال در این زمینه داریم.

وزیر بهداشت درباره تاثیر کووید۱۹ بر سایر بیماریها مانند بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن نیز گفت: واکسیناسیون تحت تاثیر این بیماری چقدر در استانها افت کرده است و چه باید کرد؟ باید مناطق corona free را برای مردم تعریف کنیم تا با خیال راحت برای دریافت خدمات مادران باردار، واکسیناسیون کودکان و … به درمانگاه ها و مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنند. این کمیته ها باید کمک کنند که تاثیر کووید۱۹ بر دیگر بیماری های واگیردار و پوشش واکسیناسیون را به حداقل برسانیم تا در آینده مجموعه ای از این گرفتاریها به سراغ مان نیاید.

نمکی گفت: تحت تاثیر این بیماری، پوشش واکسیناسیون در دنیا به طور متوسط  ۲۵ درصد کاهش داشته و ما شاید به ۱۵ درصد کاهش برسیم. این درحالیست که با واکسیناسیون توانستیم شش بیماری مسری را مهار کنیم. اگر به این موضوع توجه نشود، در آینده به سیاه چاله بیماری های واگیرداری خواهیم افتاد که همزمانی آنها ما را گرفتار خواهد کرد.

وی همچنین به تاثیر کووید۱۹ بر بیماری های غیرواگیر اشاره کرد و گفت: تله مدیرسین را برای گروه های پرریسک راه بیندازیم؛ چراکه درصد زیادی از فوتی های کرونا دچار بیماری های زمینه ای هستند. الگو ارایه دهید که در هر استان چگونه می توانیم تاثیر کووید۱۹ بر بیماریهای غیرواگیر را به حداقل برسانیم و چطور می توان بیماران مبتلا به بیماری های غیرواگیر را از در معرض قرار گرفتن کووید۱۹ در امان داشت. همچنین باید مد نظر داشت که کووید۱۹ چقدر بر بهداشت روان استانها اثر گذاشته است؟ چه تاثیری بر وسواس و از طرفی بی خیالی داشته و در مجموع چقدر بر بهداشت روان خانواده ها اثر گذاشته است؟

وزیر بهداشت درباره مراسم محرم نیز گفت: محرم در پیش است؛ ماه عزای سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین که از کودکی وقتی در آغوش مادر بودیم در روضه امام حسین (ع) اشک گرم مادر بر سیمای ما می چیکید و ما با این عشق بزرگ شدیم. اما باید راهکارهای مشخص داشته باشیم که چگونه امسال چطور باید این مراسم را برگزار کنیم که سلامت به عنوان توصیه بزرگ دینی و مذهبی رعایت شود و مردم هم احترام به عزای امام حسین (ع) را داشته باشند.

وزیر بهداشت درباره واکسن کرونا و اقدامات ایران در این زمینه نیز گفت: درگوشه گوشه کشور روی بحث واکسن کار می کنیم. من هرگز اهل خالی بندی نیستم و هر حرفی که بالای 90 درصد به آن اطمینان نداشته باشم حتی احتمالش را هم به مردم نمی گویم. درباره واکسن باید بگویم که در گوشه گوشه کشور در این زمینه کار می کنیم و در ساخت واکسن از خیلی از افراد مدعی در دنیا عقب نیستیم. اما چند سوال جدی پیش روی همه است؛ اول اینکه واکسن چقدر می تواند روی بیماری موثر باشد؛ چراکه سارس و مرس نشان دادند واکسن چندان کارساز نیست. همچنین ایمنی ناشی از واکسن چقدر می تواند استمرار داشته باشد؟ آیا مانند آنفلوآنزا می توان گفت سالی یک واکسن کافی است؟ هنوز نمی دانیم باید ایمنی همورال را تقویت کرد یا ایمنی سلولی یا هر دو را. هیچ کس نمی تواند جواب قاطع به این سوالات بددهد.

وی افزود: اما می دانیم که واکسن به امسال نمی رسد و جاهای دیگر که دراین زمینه می کنند به شدت مردد هستیم و ادعایشان خالی از واقعیت است. در واکسن هم باید در استانها کار کنند و اطلاعات را با هم در میان بگذارند. واکسن سازی کاری تیمی است و استانها باید با هم مشارکت کنند و بتوانیم به عنوان یکی از اولین کشورهایی که در رابطه با ساخت واکسن جلو خواهیم رفت، اعلام موجودیت کنیم.

مطالب مرتبط

نظرات بسته شده است.